Schoon en efficiënt

04-07-2017

Milieubescherming.

Klingspor zet voor de gehele branche de norm op het gebied van efficiënt energieverbruik en milieuvriendelijke fabricage.

In de productiefaciliteit voor slijpmiddelen in Haiger heeft de onderneming een regeneratieve thermische naverbrandingsinstallatie (RTNV) geïnstalleerd. “Hierbij wordt de afvoerlucht uit onze productie tweemaal zo schoon gereinigd als wettelijk voorgeschreven - en dat ook nog eens met een 25% lager energieverbruik, legt Dr. Steffen Neu, directielid van Klingspor AG, uit. De banen met slijpmiddelen worden gedroogd bij een temperatuur van meer dan 100 °C. Daarbij komen gassen vrij uit de lijmstoffen en lakken.

08 TNV 2

Met behulp van de RTNV worden de in de afvoerlucht aanwezige schadelijke stoffen bij een temperatuur van ca. 850 °C verbrand.

08 TNV 1(bearbeitet)

De RTNV gaat hierbij zeer efficiënt om met de energie omdat de warmte-energie die vrijkomt bij het verbranden van de afvoergassen via warmteopslag wordt gebruik voor het voorverwarmen van de ongereinigde lucht tot bijna 780 °C. Voor de verdere verbranding is daarom nog slechts weinig energie nodig - goed voor het milieu en voor Klingspor.