Schuurrollen

Stap
Material
Machine
Toepassingsgebieden
Productgroep
Schuurrollen
Productuitvoering
Breedte/mm
Lengte/mm
Korrel
Type korrel

Tot in de perfectie gerold voor een onberispelijk schuurresultaat!

Schuurrollen zijn ideaal voor het gladmaken, reinigen en verfijnen van oppervlakken. Het uitgebreide productassortiment van Klingspor omvat zowel doorlopende als schuurollen voor het schuren uit de hand en het gebruik op handmachines tijdens de bewerking van een grote verscheidenheid aan materialen - van hout tot metaal tot lak.

Samen met schuurbanden, -vellen, -stroken en -schijven worden schuurrollen gegroepeerd in de productfamilie van de "beklede schuurmiddelen", die gewoonlijk uit vier tot vijf componenten bestaan:

  • basismateriaal
  • basisbinding
  • schuurkorrel
  • dekbinding
  • optioneel: extra coating

Het type en de combinatie van deze afzonderlijke componenten hebben een beslissende invloed op de schurende eigenschappen van het eindproduct.

De onderlaag - gemaakt van papier of katoen

De drager draagt de schuurkorrel en brengt de schuurkrachten over op het werkstuk. Voor de productie van hun schuurrollen gebruikt Klingspor hoofdzakelijk papier of katoenen doek.

De papieren drager van de schuurrollen varieert in gramgewicht en daardoor in flexibiliteit en scheurvastheid. Schuurrollen met een bijzonder lichte drager zijn vooral geschikt voor schuurwerkzaamheden zoals het vlakschuren, waarbij de scheurvastheid van ondergeschikt belang is. Hoe groter de massa per oppervlakte-eenheid, hoe geringer de flexibiliteit en hoe groter de scheurweerstand.

Wie echter een robuust en toch flexibel schuurmiddel zoekt, dat ook sterk geprofileerde werkstukken probleemloos kan bewerken, moet kiezen voor schuurrollen met katoenen dragers. Schuurrollen met een katoenen drager zijn zeer flexibel en scheurvast en vormen zich perfect naar de contouren van het werkstuk. Er zijn ook speciale producten, zoals vliesrollen of papier met een schuimlaag, die zich eveneens goed naar het oppervlak van het werkstuk vormen.

Voor perfecte schuurresultaten - hoogwaardige schuurkorrel met een dichte, halfopen en open bestrooiing

De schuurkorrel is verantwoordelijk voor de materiaalafname en is in de grondlaag verankerd. Alle door Klingspor gebruikte korrelsoorten zijn het resultaat van een synthetisch productieproces. Deze keuze van korrel laat Klingspor toe om een constante kwaliteit te garanderen. De vraag welke korrel de beste keuze is, hangt af van het te schuren materiaal. De algemene regel is: Hoe harder het te schuren materiaal is, hoe harder de schuurkorrel moet zijn. Klingspor gebruikt voornamelijk siliciumcarbide (afgekort als: SiC) en aluminiumoxide voor hun schuurrollen.

Siliciumcarbide korrels zijn zeer hard en broos. Het voordeel van deze korrel is dat hij afbreekt met uitzonderlijk scherpe randen en daardoor met grote agressiviteit schuurt. Siliciumcarbide is een goede keuze voor het schuren van zeer harde materialen, b.v. steen of glas, en voor het bewerken van zeer zachte materialen zoals kunststof of leder.

Aluminiumoxide is een korrel die hard en toch taai is. Deze korrel slijt gelijkmatig af en zorgt voor schuuroppervlakken van bijzonder gelijkmatige kwaliteit. Het is bijvoorbeeld geschikt voor het schuren van hout, metaal en non-ferro metalen.

Naast de drager en de korrel bepaalt ook de bestrooiing van de coating de eigenschappen van de schuurrollen. Tijdens de productie brengt Klingspor de korrels aan op de drager met een dichte, een halfopen of een open bestrooiing. De dichtheid van de coating laat een groter of kleiner aantal spaties tussen de korrels. Schuurrollen met een open bestrooiing zijn bij uitstek geschikt voor het schuren van hout, omdat ze een grotere spaanholte bieden, waardoor het schuurstof optimaal opgevangen en afgevoerd wordt en het schuurmiddel dus niet dichtslibt.

Meer dan alleen kleur - dekbinding en coatings met werkzame stoffen

De toplaag van kunsthars zorgt voor een veilige verankering van de schuurlaag in het dragermateriaal en daardoor voor een langere levensduur. Tegelijkertijd dient het als extra bescherming tegen de krachten die tijdens het schuren op de korrel inwerken en geeft het product zijn typische kleur.

Actieve coatings worden als extra component aangebracht en geven het schuurmiddel eigenschappen die een positieve invloed hebben op de standtijd en het schuurproces. Klingspor's productassortiment biedt schuurrollen met stearaat coating en ACT technologie.

De coatings voorkomen/vertragen het dichtslibben van het schuuroppervlak met schuurstof en de noodzaak om het schuurmiddel voortijdig te vervangen.

Afhankelijk van de gebruikte materialen en de combinatie van de individuele componenten, is Klingspor's selectie van schuurrollen ideaal voor de verwerking van:

  • hout
  • verf
  • lak
  • plamuur en
  • metaal